Καλέστε μας:
EnglishEnglishΕλληνικάΕλληνικά

Εξετάσεις και Προετοιμασία

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ

1. To πρωί της αιμοληψίας επιτρέπεται μόνο η λήψη νερού, ενώ το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση. Ο ασθενής πρέπει να είναι ήρεμος και ξεκούραστος (όσο το επιτρέπει η κατάστασή του) και ο περιβάλλον χώρος να είναι ζεστός το χειμώνα και δροσερός το καλοκαίρι. Το άγχος και η πρόσφατη σωματική κούραση μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των αιμοπεταλίων και των λευκοκυττάρων. Η αιμοληψία συνίσταται να γίνεται το πρωί, πριν από το πρωινό γεύμα. Θα πρέπει να έχουν περάσει 8-10 ώρες από το τελευταίο γεύμα πριν την αιμοληψία.

2. Μετά την αιμοληψία συνιστάται στον ασθενή να πιέσει το σημείο της αιμοληψίας με βαμβάκι, γυρίζοντάς το από την ανάποδη πλευρά, όπου είναι στεγνό, έχοντας το χέρι της φλεβοκέντησης τεντωμένο.

3. Πρέπει να αποφεύγεται η σωματική άσκηση για 2 ώρες πριν την αιμοληψία καθώς και μετά.

4. Άτομα που έχουν ιδιαίτερα δύσκολες φλέβες (μετά από χημειοθεραπεία, μετεγχειρητικοί ασθενείς), καλό θα ήταν να ενημερώνουν την αιμολήπρια ώστε να μεθοδεύει ανάλογα την τεχνική της.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΓΛΥΚΟΖΗ (GLU) : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ (TG) : απαιτείται 12ωρη νηστεία και 24ωρη αποχή από αλκοολούχα ποτά.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΟΛΙΚΗ: απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία
ΣΙΔΗΡΟΣ (Fe) : συνιστάται η αιμοληψία να γίνεται πρωινές ώρες. Απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία χωρίς να λαμβάνονται βιταμίνες.
ΑΜΜΩΝΙΑ : απαιτείται 8ωρη νηστεία και να μην έχει καπνίσει ο εξεταζόμενος πριν την αιμοληψία.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΟΛΙΚΟ (Ca) : η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
ΙΣΟΕΝΖΥΜΑ ΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΦΥΔΡΟΓΟΝΑΣΗΣ (LDH) : ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία και να απείχε από αλκοολούχα ποτά.
ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΕΣ (SGOT, SGPT) : ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία και 24ωρη αποχή από αλκοολούχα ποτά.
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ : απαιτείται 8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (GH) : απαιτείται 8ωρη νηστεία και 30 λεπτά ακινησία πριν την αιμοληψία.
ΡΕΝΙΝΗ ΗΡΕΜΙΑΣ: 24 ώρες πριν την εξέταση απαγορεύεται η λήψη καφεϊνης, διουρητικών και αντιϋπερτασικών, 30 λεπτά ακινησία πριν την αιμοληψία.
ΡΕΝΙΝΗ ΚΟΠΩΣΗΣ: 24 ώρες πριν την εξέταση απαγορεύεται η λήψη καφεϊνης, διουρητικών και αντιϋπερτασικών, 40 λεπτά έντονο περπάτημα ή ανεβοκατέβασμα σκάλας για 20 λεπτά.
ΓΑΣΤΡΙΝΗ : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία.
ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΗΡΕΜΙΑΣ: 15-35 μέρες πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να γίνει λήψη διουρητικών και αντιϋπερτασικών. Πρέπει για 3 εβδομάδες να γίνει δίαιτα σε νάτριο (100-200 mmole/24h), 30 λεπτά ακινησία πριν την αιμοληψία.
ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΚΟΠΩΣΗΣ: 15-35 μέρες πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να γίνει λήψη διουρητικών και αντιϋπερτασικών. Πρέπει για 3 εβδομάδες να γίνει δίαιτα σε νάτριο (100-200 mmole/24h), 40 λεπτά έντονο περπάτημα ή ανεβοκατέβασμα σκάλας για 20 λεπτά.
Δ4 ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΔΙΟΝΗ (Δ4Α ) : η αιμοληψία πρέπει να γίνεται πρωινές ώρες λόγω της ημερήσιας διακύμανσης των επιπέδων.
TG : πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να έχει γίνει χειρουργική επέμβαση, βιοψία, σπινθηρογράφημα και θεραπεία με radioidine.
Αιμοληψία για έλεγχο του θυρεοειδούς (T3, T4, TSH, FT3, FT4, ANTI-TG, ANTI-TPO) : Αν λαμβάνετε χάπι, εκείνη την ημέρα δεν πρέπει να το πάρετε – μπορείτε να κάνετε την αιμοληψία και απόγευμα.
ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ : απαιτείται νηστεία και απαγόρευση του καπνίσματος για 4 ώρες πριν την αιμοληψία.
ΑΝΤΙΔΙΟΥΡΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (ADH ): απαιτείται 8ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗ (PTH) : απαιτείται 12ωρη νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.
ΦΛΟΙΟΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ (ACTH) : απαιτείται νηστεία πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πραγματοποιείται πρωινές ώρες.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΥΡΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ: συλλέξτε ούρα (τα πρώτα πρωινά) από το μέσο της ούρησης στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Τα ούρα πρέπει να παραδοθούν στο εργαστήριο εντός μιας ώρα από την λήψη, ειδάλλως τοποθετούνται στο ψυγείο ή σε δοχείο με παγάκια μέχρι να δοθούν στο εργαστήριο μέχρι 2 ώρες. Η καλλιέργεια ούρων πρέπει να πραγματοποιείται πριν την λήψη αντιβιοτικής θεραπείας. Εάν έχει γίνει λήψη αντιβιοτικού ενημερώστε το προσωπικό του εργαστηρίου.

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ: Η πρώτη πρωινή ούρηση της πρώτης ημέρας δεν συλλέγεται. Από την δεύτερη ούρηση μέχρι και την πρώτη ούρηση της δεύτερης ημέρας συλλέγονται όλες στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δεύτερο δοχείο. Δεν πρέπει να παραλείψετε καμία ούρηση γιατί η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί. Κατά την διάρκεια της συλλογής και μέχρι να τα φέρετε στο εργαστήριο τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Καλλιέργεια κολπικού : Να μην είστε αδιάθετη. Να μην κάνετε εσωτερικά ή εξωτερικά πλύσιμο με αντισηπτικό. Πλύσιμο με σαπούνι μόνο εξωτερικά. Όχι υπόθετα – κολπικά. Όχι σεξουαλική επαφή για 1 ημέρα.
Καλλιέργεια ουρηθρικού : Όχι ούρηση για δύο ώρες πριν από την εξέταση.
Καλλιέργεια προστατικού υγρού : Οχι ούρηση για δύο ώρες πριν από την εξέταση.
Καλλιέργεια κοπράνων, παρασιτολογική κοπράνων : Μικρή ποσότητα δείγματος, όποτε μπορεί ο ασθενής.
Mayer κοπράνων : Δεν επιτρέπεται ο ασθενής να παίρνει σίδηρο, ασπιρίνη.
Καμπύλη σακχάρου : Νηστικοί παίρνουμε αίμα, δίνουμε γλυκόζη σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, μετά ανά ½ ή 1 ώρα παίρνουμε αίμα. Διαρκεί από 1 ώρα μέχρι 2 ½ έως 3 ώρες. Συστήνουμε ο ασθενής να συνοδεύεται.
Σπερμοδιάγραμμα : Αποχή για 3-4 ημέρες. Το δείγμα προσκομίζεται στο εργαστήριο εντός μιας ώρας από τη συλλογή του.